Właściwości czarnego bzu

Czarny bez

Kwiaty i owoce czarnego bzu są znane na wszystkich kontynentach ze swoich niesamowitych właściwości leczniczych. Już w starożytności wykorzystywano czarny bez do zwalczania wielu dolegliwości zdrowotnych. Z owoców czarnego bzu przygotowywano wino oraz sok owocowy, który pomagał leczyć takie schorzenia jak: ospa, grypa, przeziębienie czy zatrucie pokarmowe. Wierzono również, że spożywanie owoców czarnego bzu wydłuża życie. Ze względu na wyjątkowe właściwości czarnego bzu jego krzewy były otoczone w średniowieczu specjalnym kultem. W tamtych czasach uważano, że drzewa czarnego bzu są zamieszkiwane przez Boginię, która decyduje o naszym zdrowiu, pomyślności i szczęściu. Kult ten zabraniał jakiejkolwiek wycinki czarnego bzu. Dzięki temu zakazowi czarny bez tak powszechnie występuje w naturze do dnia dzisiejszego. Mimo, że medycyna ludowa nie wiedziała z czego wynikają lecznicze właściwości czarnego bzu, był on powszechnie stosowany przez setki lat.

Czym jest czarny bez (Sambucus Nigra)?

Czarny bez (nazwa łacińska: Sambucus Nigra) jest rośliną występującą powszechnie: od Ameryki Północnej, przez basen Morza Śródziemnego po Australię. W Polsce również jest rośliną pospolitą, występującą na terenie całego kraju. Zazwyczaj ma formę krzewu (rzadziej drzewa), którego wysokość dochodzi do 10 metrów. Kwiaty czarnego bzu kwitną od maja do czerwca, z kolei jego owoce można zbierać w lipcu i sierpniu. Ze względu na swoje właściwości moczopędne, przeczyszczające, odtruwające, napotne i wykrztuśne jest on świetną naturalną alternatywą dla tradycyjnych farmaceutyków (z powodzeniem zastępuje m.in. aspirynę). W naszym kraju czarny bez jest również znany pod innymi nazwami, takimi jak: bez lekarski, bez pospolity, bzowina, bzina, buzina oraz hyczka.

Jakie są właściwości czarnego bzu?

Ostatnie badania potwierdzają lecznicze właściwości czarnego bzu o których od dawna wiedzieli nasi przodkowie. Z tym, że nie ma tu żadnej magii, są za to cenne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na fizjologię człowieka. W badaniach udowodniono, że pacjenci chorujący na grypę, którzy przyjmowali syrop z czarnego bzu, wracali do zdrowia znacznie szybciej niż pacjenci którym tego syropu nie podawano. A co najważniejsze w grupie przyjmującej czarny bez nie odnotowano żadnych skutków ubocznych! Z czego zatem wynikają tak cudowne właściwości czarnego bzu?

Po pierwsze, czarny bez jest niezwykle bogaty we flawonoidy - cenne związki pochodzenia roślinnego, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Na czym polega ta stymulacja układu odpornościowego? Spożywając czarny bez Twój organizm zaczyna produkować dużą ilość cytokiny –  białka pobudzającego komórki odpowiedzi odpornościowej. Dzięki temu białe krwinki są w stanie zahamować replikację wirusa lub proces namnażania bakterii a następnie samodzielnie rozprawić się z patogenami atakującymi Twój organizm. Dzięki tym właściwościom czarny bez jest niezwykle skuteczny m.in. przy zwalczaniu zapalenia ucha, grypy, przeziębienia oraz wszelkich innych infekcji wirusowych.

Po drugie, czarny bez jest bardzo bogatym źródłem antocyjanów (naturalnych barwników pochodzenia roślinnego), które mają właściwości przeciwzapalne. Pomagają one w łagodzeniu najróżniejszych objawów chorobowych, takich jak: wysoka gorączka, katar, drapanie w gardle, kaszel, bóle stawów, bóle głowy, zmęczenie czy dreszcze. Te niezwykłe właściwości czarnego bzu skracają czas trwania choroby nawet o połowę. Najlepsze efekty lecznicze czarnego bzu uzyskasz spożywając go w pierwszych 24 – 48 godzinach od momentu pojawienia się objawów infekcji. Jeżeli czujesz, że nadchodzi przeziębienie to czym prędzej wypij herbatę z czarnego bzu lub 50ml jego soku.

Po trzecie, ciemno granatowy kolor dojrzałych owoców czarnego bzu nie jest bez znaczenia. Barwniki tego koloru charakteryzują się pH o odczynie zasadowym (pH>7). Ich spożycie zmniejsza zakwaszenie Twojego organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową. W tym zakresie podobne właściwości mają: jagody, jeżyny, aronia, czarne porzeczki, bakłażan oraz czerwona kapusta.

Po czwarte, owoce czarnego bzu są szczególnie bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, C, potasu oraz antyoksydantów. Dzięki tym składnikom czarny bez skutecznie zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za choroby zwyrodnieniowe, przyspieszony proces starzenia a nawet powstawanie nowotworów.

Podsumowując, czarny bez ma właściwości: przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz antynowotworowe. Jest on szczególnie skuteczny w leczeniu infekcji wirusowych takich jak: grypa, przeziębienie, zapalenie oskrzeli, zapalenie gardła, zapalenie migdałów, zapalenie zatok czy opryszczka. Jego właściwości pomagają również w przypadku: cukrzycy, zaparć, zapalenia stawów, wysokiego cholesterolu, chorób serca oraz wad wzroku.

Jak dawkować czarny bez?

Aby optymalnie wykorzystać lecznicze właściwości czarnego bzu należy dobrać odpowiednią dawkę w zależności od formy, w jakiej spożywasz czarny bez. Jeżeli pijesz sok z czarnego bzu to optymalne dawkowanie polega na wypiciu dwóch porcji dziennie po 25ml na pół godziny przed posiłkiem. W przypadku syropu z czarnego bzu zaleca się maksymalnie 4 łyżeczki stołowe dziennie. Tabletki powinny być dawkowane zgodnie z załączoną ulotką (najczęściej są to 2-3 tabletki dziennie). W przypadku herbat i odwarów z czarnego bzu polecam wypijać 2 filiżanki dziennie. Czarny bez ze względu na swoje silne właściwości lecznicze nie powinien być przyjmowany dłużej niż przez 7 dni. Po tym czasie należy zrobić kilkudniową przerwę w jego przyjmowaniu. W przypadku, gdy objawy choroby nie ustąpią, kuracja może zostać powtórzona.

Jak przyrządzić czarny bez?

Owoce czarnego bzu – odwar:

Jedną łyżkę stołową suszonych owoców czarnego bzu należy zalać jedną szklanką zimnej wody. Podgrzać do wrzenia i utrzymywać we wrzeniu przez 10-15 minut (najlepiej pod przykryciem). Następnie przecedzić, odstawić na moment do ostygnięcia i wypić ciepły napój. Odwar ten ma działanie przeczyszczające, moczopędne, przeciwbólowe i oczywiście pobudzające układ odpornościowy.

Właściwości czarnego bzu

Właściwości czarnego bzu – odwar z kwiatów czarnego bzu ma działanie przeciwwirusowe, przeczyszczające, moczopędne i przeciwbólowe.

Kwiaty czarnego bzu – odwar:

Dwie łyżeczki kwiatów czarnego bzu należy zalać jedną szklanką zimnej wody. Następnie podgrzać i doprowadzić do wrzenia pod przykryciem przez 3 do 5 minut. Odstawić do ostygnięcia, przecedzić i wypić, gdy przyrządzony napój będzie jeszcze ciepły. Odwar z kwiatów czarnego bzu ma bardzo podobne właściwości co odwar z owoców czarnego bzu.

Sok z czarnego bzu:

Można go przyrządzić samemu podgrzewając przebrane, dojrzałe owoce czarnego bzu. Najlepiej w proporcji 70% owoców czarnego bzu do 30% wody. Następnie, gdy owoce pękną i puszczą sok należy je przecedzić, dodać miód, rozmieszać i gotować powoli przez kilka minut. Na koniec tak przygotowany sok należy rozlać do naczyń. W chwili obecnej istnieje również możliwość zakupu gotowego 100% soku z owoców czarnego bzu.

Czy są jakieś skutki uboczne?

Jeżeli będziesz stosował(a) czarny bez w zalecanych dawkach przez okres nie dłuższy niż 7 dni to ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest stosunkowo niewielkie. Należy pamiętać, że surowe owoce czarnego bzu oraz pozostałe części krzewu (kwiaty, liście) są trujące, gdyż zawierają sambunigrynę i sambucynę. Spożycie czarnego bzu w postaci surowej może spowodować nudności, biegunkę, wymioty a nawet uszkodzenie wątroby. Pod żadnym pozorem nie można spożywać surowych owoców czarnego bzu. W wyniku suszenia, bądź gotowania (wysokiej temperatury) trujące substancje zostają zneutralizowane. Czarny bez nie jest rekomendowany dla dzieci, kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących piersią. Nie jest on również zalecany w przypadku chorób autoagresywnych, gdyż lecznicze właściwości czarnego bzu pobudzają układ immunologiczny, co w konsekwencji może powodować zaostrzenie objawów chorobowych.

Ciekawostki dot. czarnego bzu:

  • W roku 1995 podczas wielkiej epidemii grypy w Panamie wykorzystywano sok z czarnego bzu do zwalczania wirusa grypy typu B. Efekty przeszły najśmielsze oczekiwania, gdyż w ponad 90% przypadków odnotowano złagodzenie objawów grypy i skrócenie okresu trwania choroby.
  • Najprawdopodobniej ekstrakty z czarnego bzu są również skuteczne w przypadku: zespołu chronicznego zmęczenia, rwy kulszowej, neuralgii oraz kataru siennego. Jednak, aby ostatecznie potwierdzić skuteczność właściwości czarnego bzu przy tych chorobach, dalsze badania muszą zostać przeprowadzone.
  •  W przeszłości wykorzystywano czarny bez jako barwnik do farbowania tkanin.

Pamiętaj, że artykuł ten ma wyłącznie charakter informacyjny i nie jest poradą medyczną. Wszelkie sugestie zawarte w artykule nie mogą zastąpić bezpośredniej konsultacji z lekarzem.

One Response to Właściwości czarnego bzu

  1. klaudia pisze:

    Fajny artykuł, dobrze się czyta. :) A co do czarnego bzu – pierwszy raz zetknęłam się z nim jak kupowałam dziecku Blu Kida i tam też na opakowaniu jest napisane o polifenolach i antocyjanach, z tym że oni mają ekstrakt z owoców i podwójną standaryzację więc jest to dawka wzmocniona a co z tym idzie skuteczniejsza. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>