Herbata z imbirem, miodem i cytryną

Herbata z imbirem, miodem i cytryną

Herbata z imbirem, miodem i cytryną jest świetną kombinacją składników, która nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze pomaga zwalczyć objawy grypy i przeziębienia. Każdy ze składników z osobna posiada bardzo cenne właściwości lecznicze, które wspólnie tworzą przepyszną herbatę. Imbir łagodzi dolegliwości żołądkowe, wpływa korzystnie na układ krążenia oraz działa przeciwzapalnie. Cytryna dzięki dużej zawartości witaminy C oraz B1 posiada właściwości antyoksydacyjne, oczyszczające i alkalizujące. Miód z kolei jest skarbnicą substancji odżywczych, które działają m.in. przeciwbakteryjnie. Wszystkie składniki mają jedną wspólną cechę, a mianowicie pobudzają Twój układ odpornościowy do walki z wszelkimi wirusami, bakteriami, pasożytami i innymi patogenami. Wszystko to sprawia, że herbata z imbirem, miodem i cytryną jest świetnym naturalnym remedium na pierwsze objawy grypy czy przeziębienia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby włączyć ten naturalny napój do codziennej diety. Dzięki niemu poczujesz dodatkowy napływ energii i sił witalnych.

Herbata z imbirem przepis

Jak zrobić herbatę z imbirem, miodem i cytryną? Nic prostszego!!! Wystarczy, że zaopatrzysz się w poniższe składniki:

  • 1,25 litra wody
  • korzeń imbiru – potrzebny będzie Ci kawałek długości około 2 cm
  • 3 łyżeczki zielonej herbaty
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/4 lub 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu – ilość w zależności od własnych upodobań

Gdy wszystkie składniki masz już gotowe, możesz śmiało zaczynać. Podgrzej około 1,25 litra wody na wolnym ogniu. Zanim woda zacznie wrzeć, zetrzyj na drobnych oczkach wcześniej obrany kawałek świeżego korzenia imbiru. Osobiście obieram korzeń imbiru ze skórki, choć wiem, że niektórzy tego nie robią. Dodaj potarty imbir do wody. Gdy woda zacznie się gotować, przykręć ogień odrobinę, aby nie wykipiała. Pozwól jej wrzeć na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. W tym czasie wyparuje około 0,25 litra wody. Następnie odstaw wodę do ostygnięcia na kolejne 8-10 minut. Zalej zieloną herbatę i pozwól jej się parzyć przez kolejne 3 minuty. Zanim zalejesz zieloną herbatę nie zapomnij zamieszać wody, aby cały starty imbir znalazł się w naczyniu z zieloną herbatą. Według mnie nie należy przecedzać wody, ale jeżeli smak startego imbiru jest dla Ciebie zbyt intensywny, możesz to zrobić. Na koniec dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, łyżeczkę miodu i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 filiżanki herbaty. Prawda, że dziecinnie proste? Oczywiście możesz dowolnie eksperymentować z proporcjami, aż uzyskasz smak, który będzie Ci najbardziej odpowiadał.

Właściwości lecznicze herbaty z imbiru

Herbata z imbirem na przeziębienie

To chyba najbardziej znane zastosowanie zielonej herbaty z imbirem, miodem i cytryną. Trudno się zresztą dziwić, skoro cytryna dzięki dużej zawartości witaminy C i bioflawonoidów pobudza układ odpornościowy. Miód dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym łagodzi bóle gardła oraz przynosi ulgę w kaszlu. Z kolei imbir działa rozgrzewająco i relaksująco na organizm. Być może herbata z imbirem nie wyleczy Cię z przeziębienia, ale na pewno złagodzi objawy, które tak bardzo uprzykrzają życie. Pamiętaj, aby przyrządzić i wypić herbatę w momencie, gdy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia.

Herbata z imbirem na serce

Imbir zawarty w herbacie oddziałuje na układ krążenia w dwojaki sposób. Zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz redukuje poziom złego cholesterolu (LDL). Tym samym zmniejsza ryzyko zawału oraz wylewu krwi do mózgu. Ponadto potas zawarty w cytrynie obniża ciśnienie krwi.

Herbata z imbirem, miodem i cytryną.

Herbata z imbirem, miodem i cytryną jest świetnym remedium na pierwsze objawy grypy i przeziębienia.

Herbata z imbirem na mdłości

Jeżeli cierpisz z powodu mdłości, nudności lub wymiotów, wypij herbatę z imbirem, miodem i cytryną. Na pewno poczujesz się lepiej, gdyż wszystkie składniki łagodzą dolegliwości żołądkowe. Herbata z imbirem jest również doskonałym środkiem przeciwko chorobie lokomocyjnej.

Herbata z imbirem przyspiesza gojenie ran

Zarówno imbir jak i miód posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki tym właściwościom, wszelkie skaleczenia szybciej się goją, opuchlizna znika a uszkodzone tkanki regenerują się błyskawicznie.

Herbata z imbirem przeciw wolnym rodnikom

Filiżanka herbaty z imbirem, miodem i cytryną zawiera bardzo dużą dawkę witaminy C – naturalnego antyoksydantu, który zwalcza szkodliwe wolne rodniki, czyli cząsteczki zawierające w swojej strukturze jeden niesparowany elektron. Wolne rodniki są szczególnie groźne, gdy jest ich za dużo w organizmie. W takiej sytuacji uszkadzają one zdrowe błony komórkowe. Prowadzą tym samym do groźnych chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, nowotwory, astma oskrzelowa, chorób neurodegeneracyjne, zapalenia stawów oraz jelit. Dzięki dużej zawartość przeciwutleniaczy jedna filiżanka herbaty z imbirem dziennie jest świetnym pomysłem na neutralizację wolnych rodników.

Tak naprawdę sposobów na przyrządzenie herbaty z imbirem, miodem i cytryna jest dużo więcej. Przykładowo można w ogóle nie dodawać herbaty. Wtedy napój składa się wyłącznie z wody, imbiru, miodu i cytryny. Można również eksperymentować z różnymi dodatkami do smaku np. szczyptą cynamonu lub goździkami. Cytrynę możesz zastąpić pomarańczą lub limonką. Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie herbaty w proponowany przeze mnie sposób, możesz zetrzeć imbir bezpośrednio do kubka i zalać go gorącą wodą. A ty jak przygotowujesz herbatę z imbirem, miodem i cytryną? Znasz może jeszcze inne dolegliwości, na które jest skuteczna? Jeżeli tak, to podziel się z nami umieszczając komentarz poniżej.

Pamiętaj, że artykuł ten ma wyłącznie charakter informacyjny i nie jest poradą medyczną. Wszelkie sugestie zawarte w artykule nie mogą zastąpić bezpośredniej konsultacji z lekarzem.

One Response to Herbata z imbirem, miodem i cytryną

  1. pszczelarz pisze:

    A propos waszych rad z dodawaniem miodu i cytryny – miód, żeby działał leczniczo nie może trafić do gorącej herbaty – 40 stopni C to maks. Dlatego lepiej wypić gorący napój, a potem w resztce letniego napoju rozpuścić miód.
    Co do cytryny to wiadomo, że połączenie z herbatą powoduje wytrącanie/aktywizację związków aluminium, które są przyczyną paskudnych chorób, m.in. alzheimera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>